Image

Poolbiljart in competitieverband spelen

pooltafel

Speel je regelmatig poolbiljart en zou je je weleens met andere spelers willen meten, of vind je het gewoon leuk om in competitieverband je hobby uit te breiden? Dan kan je je eenvoudig aanmelden voor de talloze toernooitjes die door de poolclubs zelf worden georganiseerd, maar je kan je natuurlijk ook meten met poolspelers van andere clubs. Hiervoor heeft de KNBB de oplossing.

De KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljartbond) heeft spannende poolbiljart competities op alle niveaus. Zij organiseren zowel individuele competities als teamcompetities op verschillende niveaus en in alle delen van Nederland.

Individuele competitie

Via de nationale ranking van de individuele competitie kan je je meten met andere spelers van deze ranking. De ranglijst is een continue ranking over alle toernooien van de laatste 12 maanden. Dat betekent dat de punten van een nieuw toernooi de oude punten van hetzelfde toernooi van precies een jaar geleden vervangen.

Er worden verschillende poolbiljart toernooien georganiseerd, welke een verschillend aantal punten voor de ranking opleveren. De meeste punten krijg je voor je deelname aan de Nationale Ranking Masters, waarvoor je je moet kwalificeren via voorrondes. Vervolgens heb je de Open Toernooien, Grand Prix’, en A- B- en soms ook C-rankings, welke in die volgorde ook de punten bepalen.

Als starter van de ranking begin je onderaan en speel je dus de C- of B-ranking, veelal is er geen C-ranking en begin je dus in de B-ranking. De A-Ranking wordt gespeeld door de nummers 33 t/m 96 van Nederland en aan de Grand Prix is gereserveerd voor de Nederlandse top 32. Wil je meedoen aan de Open Toernooien dan dien je lid te zijn van de KNBB en zal je je moeten weten te kwalificeren via een van de voorgaande kwalificatie toernooien.

Team competitie

Vind je het leuker om in teamverband een poolbiljart competitie te spelen, dan kan dat natuurlijk ook. Hier meten de verschillende teams uit het land zich met elkaar. Om ervoor te zorgen dat je tegen teams speelt van hetzelfde niveau, is de teamcompetitie opgedeeld in verschillende divisies en klasse.

De Nederlandse teamcompetitie-structuur bestaat in Nederland uit 4 landelijke niveaus.
De hoogste divisie is de Eredivisie, hierin spelen 8 beste teams van Nederland. Opvolgend krijg je de 1ste Divisie, waar ook 8 teams aan deelnemen.
De 2de Divisie wordt gespeeld in 2 poules van 10 teams (Noord- En Zuid Nederland)
Ten slotte heb je de 3de Divisie, welke is opgedeeld in 4 poules van 8 of 9 teams (Noord-, Oost-, West- en Zuid Nederland)

De regionale teamcompetitie wordt georganiseerd door de afzonderlijke districten (variërend van 1e t/m 5e klasse).

Aan het eind van een competitieseizoen worden play-offs georganiseerd voor de nummers 2 t/m 5 van elke divisie of klasse, waarna de winnaar hiervan zich samen met de nummer 1 uit de competitie plaatst voor het Nederlands Kampioenschap Teams.
Dit principe geldt echter alleen voor de 2de en 3de Divisie en de regionale teamcompetitie. Bij de Eredivisie en de 1ste divisie is de nummer 1 direct kampioen.

Meer info?

Je vindt alle informatie over de individuele- en teamranking op de website van de KNBB
Aanmelden voor de verschillende competities kan via het menu-item Pool >> organisatie >> districten. Hier zie je snel met wie je contact kan opnemen om een poolbiljart competitie te spelen in jouw regio.

Leave a Reply